"Pe sub razele de soare
Zboara pe campie-o floare." Ce este?
Ati ghicit, este gingasul si superbul fluture - o insecta din ordinul Lepidoptera, remarcat mai ales datorita spectaculosului metarmorfozei prin care devin din stadiul de omida o frumoasa poveste multicolora cu aripi. Cu originea stabilita in cretacic, o perioada incheiata in urma cu 65 milioane de ani, fluturii se gasesc in prezent in toata lumea, existand peste 160.000 de specii pe planeta. Chiar daca durata lor de viata nu este foarte mare, fluturii au un rol esential in biodiversitate, fiind, dupa albine, al doilea cel mai mare grup de polenizatori si un important indicator al unui ecosistem sanatos.
Pentru a celebra fluturii ca esenta a naturii, ca simboluri ai libertatii, pacii si frumusetii, va invitam intr-o calatorie de neuitat printre cele mai frumoase exemplare de fluturi.
- Pentru a putea zbura, fluturii au nevoie de caldura soarelui, iar temperatura lor trebuie sa fie, in functie de specie, intre 15.6 si 37.8°C. In zbor, desi viteza medie pe care o ating variaza intre 8 si 20 km/ora, anumite specii pot ajunge chiar si pana la 50km/ora.
Structurile senzoriale ale fluturilor se alfa in partea inferioara a picioarelor, acolo unde au receptori gustativi. Ochii lor sunt alcatuiti din 6000 de elemente de captare a radiatiei luminoase si pot vedea razele ultraviolete.
Fluturii de noapte pot interpreta radiatia luminioasa provenita de la luna si stele, iar cand cerul este innorat, le este accesibila perceptia campului magnetic terestru.
Aripile fluturilor sunt transparente, formate din straturi extrem de subtiri de chitina si acoperite cu mii de solzi minusculi ce reflecta lumina si creeaza, astfel, nuantele si desenele specifice fiecarei specii.