Pana in prezent, ati auzit probabil fel de fel de specialisti vorbind despre efectele nocive ale utilizarii in exces a retelelor de socializare. Multi dintre noi sunt acaparati in totalitate de aceasta lume virtuala si acest lucru nu face decat sa ne indeparteze din ce in ce mai tare de viata sociala reala, adica de o viata normala, sanatoasa.
Potrivit unui experiment stiintific aparut in publicatia NCBI, efectuat de Departamentul de Sociologie al Universitatii din Copenhaga, Danemarca, pe un numar de 1,095 de subiecti adulti, a iesit la iveala faptul ca daca uitam complet de contul de Facebook timp de o saptamana, starea noastra mentala ar putea avea numai de castigat.
Participantii la experiment au fost impartiti in doua grupuri: un grup de tratament - in care subiectii au renuntat complet la a mai accesa Facebook timp de 7 zile si un grup de control - in care toata lumea si-a continuat activitatea pe reteaua de socializare. Inainte si dupa test, toti au raspuns unor intrebari cu privire la bunastarea lor: cat de multumiti sunt de viata pe care o au, cat de fericiti, nefericiti, singuri, entuziasti sau ingrijorati se simt.
Se pare ca pauza de Facebook le-a prins bine celor din primul grup, efectele pozitive fiind resimtite pe doua planuri: atitudinea lor generala cu privire la viata a devenit mai optimista si emotiile lor au devenit mai pozitive.
Mai mult decat atat, participantilor li s-au studiat profilele de Facebook - cati prieteni au, cum interactioneaza cu acestia si cum se manifesta cand vad postarile celorlalti. Concluzia a fost ca, in urma pauzei, cele mai multe beneficii au fost resimtite de utilizatorii pasivi (care doar urmaresc activitatea celorlalti), de cei care au declarat ca sunt invidiosi pe ceilalti utilizatori si de cei care obisnuiau sa isi verifice obsesiv profilul. Cei care intrau rar pe Facebook si erau destul de indiferenti fata de ce se intampla in acea lume nu au resimtit schimbari majore la finalul experimentului.
"Invidia utilizatorilor Facebook este un sentiment des intalnit deoarece acestia sunt bombardati cu multa informatie pe plan social si sunt astfel invitati la comparare sociala", a spus Morten Tromholt, autorul studiului, potrivit rd.com. Tromholt a mai mentionat, in concluzionarea studiului, ca nu este neaparat necesar sa renuntam complet la activitatea pe aceste retele, dar adoptarea unui comportament mai relaxat si distant fata de ce se petrece in lumea virutala (sa evitam utilizatorii care ne starnesc invidia si sa mai reducem din timpul petrecut in acest mediu) nu ne poate aduce decat beneficii.