Biberonul reprezinta un obiect indispensabil oricarei mamici, esential pentru cresterea corecta si sanatoasa a bebelusului. Alegerea biberonului potrivit pentru copil este o problema din ce in ce mai delicata datorita ofertei variate care exista astazi pe piata. Daca tinem cont de nevoie celor mici si de carcateristicile biberoanelor care se gasesc in magazine, putem face cu usurinta alegerea corecta pentru copilul nostru.
De ce trebuie sa tinem cont cand alegem biberonul potrivit?
Materialul din care este confectionat
In momentul de fata, exista trei tipuri de biberoane: din sticla, din plastic si din silicon.
Avantajul unui biberon din sticla este faptul ca bebelusul nu este expus ingerarii chimicalelor eliberate de materialul plastic in timpul hranirii. Dar trebuie luat in considerare de faptul ca acesta este mai greu si mai predispus deteriorarii in cazul in care este scapat din mana.
Biberoanele din plastic si din silicon sunt mult mai usoare, mai rezistente in timp, nu se sparg, insa discutiile legate din materialele din care sunt facute (unele contin o substanta chimica numita bisphenol A - BPA ce poate avea efecte negative asupra sanatatii) le transforma intr-un produs controversat. Cu toate acestea, specialistii in sanatate sustin ca volumul toxinelor din biberoane si din alte obiecte din plastic destinate bebelusilor nu este periculos, acesta fiind mult prea mic penru a crea probleme reale organsimului. Pentru a evita achizitionarea biberoanelor din plastic ce contin BPA este bine sa fiti atenti la marcajul specific caracterului reciclabil notat cu cifra 7 pe spatele produsului. Acest marcaj indica prezenta substantei chimice in continutul produsului. Exista si specificatii precum BPA - free, ceea ce inseamna ca produsul este unul sigur.
Marimea biberonului
De-a lungul perioadei de alaptare, o mamica are nevoie de aproximativ 12 biberoane. La inceput se aleg pentru nou-nascuti biberoanele cele mai mici, prima marime, urmand ca gradual, dupa 4 luni, marimea sa se modifice in functie de nevoile micutilor.
Tetinele
Deoarece biberonul nu este alcatuit numai din dispozitivul pentru lichid, dar si din tetina, este bine sa alegem pentru bebelus tetina care i se potriveste nevoilor sale.
Toti producatorii clasifica in acelasi mod tetinele in functie de varsta sugarului: 0+, 6+, 12+, 18+ si 24+. Pe langa acestea, exista si produse destinate copiilor de peste 3 ani.
Viteza de hranire este un alt criteriu de alegere a tetinei. In cazul in care bebelusul suge cu putere sau este mai mare, ii este necesara o tetina cu un orificiu de curgere mai larg sau cu un flux reglabil.
Tetinele au, de obicei, forma ortodontica - adaptata caviatatii bucale bebelusului. Cu toate acestea, se pot gasi pe piata tetine cu forma rotunda, cu gat larg (ce imita forma sanului) sau ciocuri - pentru lichide vascoase.
In functie de marimea biberonului, marimea tetinei trebuie sa fie una corespunzatoare si sa potriveasca recicpientului pentru lichid.
Tetinele sunt confectionate din latex sau din silicon. Cele din latex sunt de culoare maronie, sunt rezistente la muscare, moi, flexibile si recomandate dupa cresterea dintilor la copii. Deoarece tind sa isi schimbe culoarea in urma expunerii repetate la lumina, acestea necesita inlocuire frecventa. Pe de cealalta parte, tetinele din silicon sunt mai rezistente la lumina solara, nu modifica gustul hranei, sunt transparente, insa nu rezista foarte mult la muscaturi.
Oricare ar fi criteriile in fucntie de care alegeti biberonul ideal pentru copilul dumneavoastra, nu uitati sa luati in calcul si de doleantele acestuia. Fiecare copil are preferinte proprii mai ales in materie de tetine si este bine sa tineti cont de ele.