Nu vi s-a intamplat niciodata ca in timpul unei piese pe care o ascultati cu atentie sa aveti senzatii ciudate - sa va treaca fiori reci, sa vi se ridice parul de pe corp, sa simtiti un nod in gat sau sa vi se faca pielea de gaina? Ei bine, experimentarea acestor senzatii in timp ce ascultam muzica este un lucru unic.
Matthew Sachs, un fost student al Universitatii Harvard, a studiat cu atentie acest fenomen si a ajuns la cateva concluzii uluitoare. In timpul examinarii a 20 de studenti, dintre care 10 admisesera ca au trecut prin starile mentionate mai sus in timp ce ascultau muzica, iar ceilalti 10 nu, Matthew le-a scanat tututor creierele. Cercetarile au aratat ca toti cei carora li s-a facut pielea de gaina in timp ce ascultau muzica, aveau structuri cerebrale diferite fata de ceilalti.
Asta inseamana ca persoanele care au reusit sa se ataseze fizic si emotional de muzica au un volum mai dens de fibre nervoase in regiunea cortexului auditiv si in zona in care sunt procesate emotiile, iar din aceast motiv, exista un nivel mai intens de comunicare intre aceste doua parti, potrivit indy100.com.
Desi studiul a fost facut pe un esantion mic de oameni, acesta a aparut in publicatia Oxford Academic, iar Sachs desfasoara in momentul de fata noi cercetari pentru a analiza activitatea creierului in timpul ascultarii pieselor care starnesc anumite reactii. In acest fel, in viitor, muzica ar putea fi folosita de catre terapeuti pentru explorarea emotiilor pacientilor cu tulburari psihologice.