Sosirea sarbatorilor de iarna cu toate bunatatile culinare traditionale extrem de bogate in calorii nu este chiar un prilej de bucurie pentru cei care tin la silueta lor. Dar nu numai momentul sarbatorilor, ci si intreaga perioada a anului cand putem oricand cadea prada deliciilor (adica a acelor bombe calorice) responsabile pentru kilogramele in plus de care ne vaitam atat de des. Cum ar fi sa putem stii cu exactitate, fara cantare sau calcule prea alambicate, cat de mare trebuie sa fie portia de mancare preferata astfel incat sa nu existe riscul acumularii kilogramelor nedorite? Ei bine, acest lucru se poate. Doar raportandu-ne la marimea palmei, putem stabili cata mancare ar trebui sa avem in fafurie. Practic, apeland la acest truc, putem manca orice fel de mancare dorim fara sa ne ingrasam.
Iata cum trebuie sa calculam portiile de mancare, conform recomandarilor unei publicatii de nutritie si sanatate:
- In general, pentru barbati, cantitatea de mancare din farfurie nu ar tebui sa depaseasca marimea a doua palme.
- In cazul femeilor, cantitatea trebie sa se rezume la marimea unei singure palme.
- Proteinele (carnea de orice fel si proteinele vegetale) - Cantinatea optima = o palma
- Carbohidrati (paste, orez etc.) - Cantitatea optima = marimea pumnului
- Branzeturi - Cantitatea optima = doua degete
- Grasimi - cantitatea optima = echivalentul marimii varfului unui deget
- Fructe si legume - Cantitatea optima = cat incape in doua palme (pentru barbati) / cat incape intr-o singura palma (pentru femei)
- Dulciuri (creme, bomboane, dulceata etc.)- Cantitatea optima = echivalentul marimii varfului unui deget
- Deserturi festive (tarte, torturi, placinte etc.) (recomandat este consumul rar al acestora) - Cantitatea optima = marimea unui pumn bine strans