Va plac dulciurile? Si noua. Cui nu-i plac? Indiferent de cat de multe bunatati dulci se gasesc in comert, tot prajiturile facute in casa raman cele mai savuroase. Pentru ca stim ca lipsa de timp si de experienta ne impiedica de multe ori sa pregatim noi acasa ceva dulce si bun, am intocmit o lista cu retete de prajituri extrem de simple si nemaipomenit de gustoase.
- Prajitura cu mere Continental
5 portii; 45 minute
Ingrediente blat: 150 g faina, 10 g praf de copt, 50 g unt rece, 150 g zahar, 2 oua, 100 ml lapte.
Ingrediente umplutura: 3 mere decojite, curatate, tataie cuburi, 1 lingura zahar, 1 lingurita scortisoara.
Mod de preparare: Se amesteca faina cernuta cu praful de copt, untul, zaharul, ouale si laptele. Aluatul rezultat se pune intr-o tava de copt. Peste el se pun merele, apoi se presara zaharul si scortisoara. Se coace totul la 190 grade, timp de 30-35 minute (pana capata o culoare aurie). Se serveste rece.
- Prajitura cu struguri si branza
6 portii, 50 minute
Ingrediente: 150 g iaurt grecesc, 6 linguri zahar, 4 oua, 250 g crema de branza, 150 g faina, esenta vanilie, un ciorchine struguri negri.
Mod de preparare: Ouale si zaharul se amesteca pentru a obtine o crema spumoasa. Peste aceasta se pune iaurtul, se amesteca si se adauga faina si crema de branza. Aluatul rezultat se toarna intr-o tava unsa si peste el se presara boabele de struguri. Se da totul la cuptor pentru 35 minute. Se serveste rece.
- Prajitura cu lamaie si glazura
6 portii; 40 minute
Ingrediente: 140 g faina, 150 g zahar, un praf sare, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 2 oua, 2 linguri iaurt, 3 linguri, ulei, coaja de la 2 lamai, 3 linguri zeama lamaie.
Pentru glazura: 150 g zahar pudra; coaja unei lamai; 3-4 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare: Ingredientele se amesteca si aluatul rezultat se toarna intr-o tava pe care ati pus o foaie de copt. Se da la cuptor pentru 25-30 minute, pana trece testul scobitorii. Cat timp se coace, preparati glazura amestecand zaharul cu zeama si coaja de lamaie. Prajitura se glazureaza dupa racire si se tine la frigider 30 minute inainte de servire.
- Tort de cereale
4 portii; 10 minute
Ingrediente: 200 g crema de branza, 100 g lapte condensat, 250 g cereale (bilute ciocolata), 100 g alune coapte nesarate, esenta de vanilie si pudra de cacao.
Mod de preparare: Crema de branza se bate cu laptele si esenta de vanilie. Se adauga cerealele si alunele pisate nu foarte marunt, se amesteca totul si se pune intr-o forma inalta. Se da la frigider cel putin 1 ora.
- Chec rapid
45 minute
Ingrediente: 2 cani faina, 240 g unt, 240 g zahar, 4 oua, 10 g praf de copt, 2 lingurite esenta vanilie, un praf de sare.
Mod de preparare: Se amesteca, intr-un castron, cu mixerul ouale, zaharul, esenta de vanilie si untul. Separat, amestecati faina, praful se copt si praful de sare si incorporati-le in aluatul cu unt. Puneti aluatul rezultat intr-o tava de copt la cuptor pentru 30-35 minute.
- Cheesecake
9 portii; 70 minute
Ingrediente: 5 oua, 1 kg branza de vaci, 200 g zahar, 2 plicuri budinca de vanilie, zeama si coaja razuita de la 1 lamaie.
Pentru ornat: 250 g frisca, 3-4 linguri dulceata acrisoara.
Mod de preparare: Toate ingredientele (cu exceptia celor pentru ornat) se amesteca bine cu mixerul pana cand se obtine un aluat omogen. Aluatul se pune intr-o forma cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina si se pune in cuptor pentru aproximativ 1 ora, pana cand prajitura devine aurie. Se lasa la racit, apoi se scoate din forma si se orneaza cu frisca si dulceata.
- Prajitura cu banane si gem de fructe
5 portii; 45 minute
Ingrediente: 3 banane, 3 oua, 1/2 cana ulei masline, 1 cana zahar brun, 1/4 cana gem de fructe (la alegere), 1 1/4 cana faina, 5 g bicarbonat de sodiu, 1 lingurita esenta vanilie.
Mod de preparare: Cu ajutorul unui blender amestecati zaharul, uleiul de masline, gemul si bananele curatate si zdrobite. Adaugati ouale si esenta de vanilie si continuati sa amestecati timp de 3-5 secunde. Gradual adaugati faina amestecata cu bicarbonatul. Amestecati pana cand obtineti un aluat omogen. Ungeti tava de copt cu ulei si tapetati-o cu faina. Puneti aluatul in tava si coaceti la 180 grade, timp de 25-30 minute.
- Prajitura arlechin
8 portii; 25 minute
Ingrediente: 1 pachet de unt, 70 g + 100 g zahar, 200 g faina, 3 oua, gem/dulceata acrisoara, nuca macinata.
Mod de preparare: Se freaca untul cu 70 de grame zahar, se adauga faina si 3 galbenusuri. Aluatul se pune intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se da la cuptor pana cand se rumeneste putin la suprafata. Se scoate, se pune peste aluat un strat de gem, albusurile batute cu restul (100 g) de zahar, nuca macinata si se mai da la cuptor pentru 10 minute.
- Negresa cu crema de ciocolata
6 portii; 55 minute
Ingrediente: 4 oua, 140 g faina, 100 g cacao, 1/2 lingurita praf de copt, 115 g unt topit, 350 g zahar brun, 200 g crema de ciocolata.
Mod de preparare: Faina, pudra de cacao si praful de copt se amesteca. Se combina zaharul brun cu untul topit si se adauga oua treptat. Se adauga ingredientele uscate si crema de ciocolata si compozitia rezultata de pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se tine la cuptor, la 180 grade, timp de 40-45 minute.
- Prajitura cu gris si mere
8 portii; 70 minute
Ingrediente blat: 1 cana zahar, 1 cana gris, 1 cana faina, 1 cana biscuiti macinati.
Ingrediente umplutura: 1 pachet unt, 2 kg mere, 3 linguri zahar.
Mod de preparare: Ingredientele pentru blat se amesteca si rezultatul se imparte in doua. Merele se curata, se dau pe razatoare si se amesteca cu zaharul si scortisoara. Intr-o tava unsa cu 50 g unt se pune o parte din amestecul uscat. Peste el se pune intai 1/2 din untul ramas, taiat cubulete cat mai mici, apoi compozitia de mar. Se pune a doua parte de amestec uscat si untul ramas. Se da la cuptor pentru 50-60 de minute (pana cand se rumeneste).
- Prajitura cu biscuiti (fara coacere)
4 portii; 30 minute
Ingrediente: 6 oua, 100 g ciocolata menaj, 300g biscuiti populari, un praf de sare.
Mod de preparare: Ciocolata rupta in bucati se pune la topit amestecand din cand in cand. Se ia de pe foc si se lasa la racorit. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se amesteca galbenusurile cu ciocolata racorita si, treptat, cu spuma de albus. Intr-o tava se pune un strat de biscuiti, unul de compozitie si tot asa pana la terminarea ingredientelor. Se da totul la rece pentru doua ore.
- Prajitura cu foi de napolitana si crema de nuci
5 portii
Ingrediente: 250 g unt, un pachet foi de napolitana, 300 g biscuiti simpli, 250 g nuca macinata, 250 g zahar, 5 linguri cacao, 250 ml lapte, 1 fiola esenta rom.
Mod de preparare: Laptele se fierbe cu zaharul pana clocoteste. Se ia de pe foc, se adauga untul taiat bucatele, nuca macinata, praful de cacao, biscuitii sfaramati si esenta de rom. Aceasta crema se intinde intre foile de napolitane, alternand stratul de crema cu blatul uscat de napolitana.