Sfaturi utile pentru cei care doresc sa poarte lentile de contact.

Sunt multe persoane care se confrunta cu probleme de vedere ce trebuiesc corectate. Pentru a nu trece prin schimbarile majore de imagine si comportament care se impun, de obicei, la purtarea permanenta a unei perechi de ochelari, exista o alternativa ideala: lentilele de contact. Fie ca sunt folosite in scop corectiv, terapeutic sau cosmetic, lentilele de contact au multiple beneficii, fata de ochelari, sunt confortabil de purtat si usureaza viata celor care au nevoie de ele.

In prezent, datorita progresului si inovatiilor permanente din domeniul contactologiei, exista o gama diversa de lentile de contact ce acopera pana si cele mai exigente nevoi ale noastre.

Ce lentile de contact ni se potrivesc?

In primul rand, daca decideti sa optati pentru purtarea lentilelor de contact in detrimentul ochelarilor, medicul oftalmolog este prima persoana la care trebuie sa apelati. Acesta va poate indica varinata optima de lentile de contact, in urma unui consult de specialitate, in functie de afectiunile ochilor si de structura acestora.

Alegerea lentilelor de contact se face dupa mai multe criterii:

  1. Regimul de purtare al lentilelor (cat de des trebuie indeparate)

Ce trebuie sa stim despre lentilele de contact - Poza 1

De unica folosinta

Lentilele de unica folosinta au o durata de viata de maximum 12 ore. Se pun dimineata, se scot seara si se arunca. Avantajul lor este ca nu necesita recipient special si solutie de curatare si intretinere.

Purtare zilnica

Aceste lentile se poarta in timpul zilei, 10-12 ore. Se pun dimineata, se scot seara inainte de culcare, se curata si se dezinfecteaza pastrandu-se intr-un recipeint special pana la urmatoarea purtare.

Purtare extinsa

Din aceasta categorie fac parte lentilele ce pot fi purtate ziua si, ocazional, noaptea pana la sfarsitul perioade de purtare recomandat de specialisti.

Purtare continua

Aceste lentile sunt confectionate din silicon-hidrogel , asigura o buna transmibilitate a oxigenului si se pot purta neintrerupt, zi si noapte, de la aplicare pana la momentul inlocuirii recomandat de specialisti, scrie everydayhealth.com.

  1. Frecventa de inlocuire (cand trebuie inlocuite cu unele noi)


Ce trebuie sa stim despre lentilele de contact - Poza 2

Lentile cu inlocuire frecventa

Lentilele de contact cu inlocuire frecventa (saptamanale/bilunare/lunare) se poarta zilnic, timp de 12-14 ore, se scot seara si se schimba in decursul a 30 de zile, in functie de specificatiile producatorului.

Lentile conventionale

Sunt recomandate persoanelor cu dioptrii foarte mari sau astigmatism si pot fi purtate pe o perioada mai mare de timp, de la 3 luni pana la un an. Acest tip de lentile necesita mai multa atentie si ingrijire.

Lentile anuale

Se recomanda doar in cazul dioptriilor extreme cand nu exista posibilitatea prescrierii lentilelor cu inlocuire frecventa. Se poarta 10-12 ore pe zi, iar seara se scot.

  1. Materialul din care sunt fabricate

Ce trebuie sa stim despre lentilele de contact - Poza 3

Lentile moi

Sunt fabricate dintr-un material plastic moale si flexibil ce permite oxigenului sa patrunda prin cornee, asigurand si mentinand sanatatea ochiului. Adapatrea ochiului la acest tip de lentile este mult mai rapida si mai usoara. Datorita materialului din care sunt facute au un termen de valabilitate mai mic (cel mult 30 de zile) si sunt mai sensibile la depunerile proteice, ceea ce implica o atentie sporita la ingrijirea lor.

Lentile rigide

Sunt durabile, prezinta o rezistenta mai indelungata la depunerile protecie fata de lentilele moi si ofera, in cazul problemelor de astigmatism (dioptrie cilindrica), o vedere mai clara, conform allaboutvision.com. Acestea pot fi purtate de la cateva luni pana la 2 ani. Printre dezavantajele lentilelor rigide se numara durata perioadei de acomodare cu ele si riscul patrunderii prafului sub acestea.

Lentile hibride - au partea centrala rigida, iar partea periferica moale.

  1. Lentilele de contact colorate

Ce trebuie sa stim despre lentilele de contact - Poza 4

Lentilele de contact colorate pot fi folosite din motive pur estetice intr-o varianta fara dioptrii, ele contribuind doar la accentuarea sau schimbarea culorii irisului. Exista si lentile de contact medicale colorate cu dioptrii menite sa corecteze vederea si sa schimbe culoarea irisului in acelasi timp.

  1. Lentile pentru copii

De beneficiile lentilelor de contact se pot bucura si cei mici. Pe langa faptul ca le asigura un camp vizual mai mare, lentilele pot avea un impact psihologic pozitiv, comparativ cu purtarea ochelarilor, datorat unei increderi in sine marite. Copiii si adolescentii pot purta lentile de contact pentru amelioarea problemelor de sanatate oftalmologice in timpul tuturor activitatilor dinamice care le sunt specifice - joaca, activitati sportive etc. Ca si in cazul adultilor, alegerea lentilelor de contact pentru cei mici se va face dupa un control la medicul oftalmolog.

Intretinerea si curatarea lentilelor de contact

Ce trebuie sa stim despre lentilele de contact - Poza 5

Inainte de manevrarea lentilelor de contact este importanta igienizarea mainilor cu sapunuri lichide anti-bacteriene. Altfel, bacteriile si micro-organismele de pe maini pot ajunge pe lentile, potrivit videt.ro. Dupa spalare se recomanda setregerea mainilor cu un prosop fara scame.

Momentul ideal de curatare a lentilelor este zilnic, imediat dupa folosirea acestora (exceptie facand lentilele de unica folosinta si cele cu purtare indelungata - care se curata periodic, nu zilnic). Curatarea lentilelor se va face cu solutii multifunctionale sau cu solutii pe baza de Peroxid. Lentilele se curata si se depoziteaza intr-un recipent special conform instructiunilor producatorilor.

Atentie! Nu folositi niciodata apa de la robinet pentru curatarea lentilelor (contine bacterii si duce la aparitia infectiilor severe) sau pentru curatarea recipeintului de depozitare. Nu depozitati lentilele in cutia lor specifica daca nu au fost curatate inainte. Si nu achizitionati solutii de curatare sau dezinfectare fara a consulta, in prealabil, un specialist.

Cum se pun si cum se scot lentilele de contact, pas cu pas, in clipul urmator:

Conform recomandarilor specialistilor, este bine ca in primul an de purtare a lentilelor sa faceti un control oftalmologic de rutina la o saptamana, o luna, 3 luni, 6 luni si apoi anual. In cazul in care simtiti vreun disconfort in timpul purtarii acestora (inrosirea ochilor, secretii conjunctivale, vedere in ceata, durere, sensibilitate la lumina etc.) trebuie sa va prezentati la un medic oftalmolog.

Indiferent de tipul de lentile de contact pe care il alegem, este foarte important sa tinem cont de faptul ca acestea sunt considerate dispozitive medicale din clasa IIB si trebuiesc tratate ca atare, avand un risc mediu spre mare pentru sanatate daca nu sunt utilizate conform specificatiilor producatorilor. Nerespectarea intructiunilor de folosire pot duce la aparitia diverselor probleme serioase de sanatate.