In ultimii 20 de ani, zeci de studii au confirmat ceea ce majoritatea parintilor stiau intuitiv din cele mai vechi timpuri: cina in familie este benefica pentru minte, trup si suflet. Mancatul alaturi de toti membrii familiei contribuie la formarea unui comportament adecvat in randul adolescentilor (reduce riscul consumului de substante nocive, a aparitiei depresiei si a tulbularilor de alimentatie si este benefic pentru cresterea increderii in sine), potrivit goodnet.org. Cat despre copii, cinatul in familie ii ajura sa isi imbunatateasca vocabularul, sa devina mai sociabili si sa se transforme in adulti cu obiceiuri alimentare sanatoase.
Iar lista beneficiilor continua:
- O relationare mai buna cu familia
Cinele in familie au potentialul de a intari legaturile dintre toti membrii familiei. Pentru cei mici, aceasta rutina ii ajuta sa se simta in siguranta, sa se simta parte integranta in familie. In urma unui studiu realizat de Universitartea Columbia, 71% dintre adolescenti au sustinut ca discutiile din timpul cinei si clipele petrecute alaturi de familie sunt cele mai frumoase momente ale unui sfarsit de zi.
- Un mod de alimentatie mai sanatos
Cinele in familie sunt asociate cu obiceiuri sanatoase de a ne hrani. Un studiu realizat in 2000, de doctorul Matthew W. Gillman, a scos la iveala faptul ca toti cei cu varste cuprinse intre 9-14 ani care obisnuiesc sa manance alaturi de familie consuma mai multe fructe, mai multe legume si mai putine sucuri carbogazoase sau mancaruri grase si prajite.
- Rezultate mai bune la scoala
Studiile au demonstrat si legatura dintre cina in familie si rezultatele la invatatura. Un raport al CASA arata ca adolescentii care iau cina in familie de 5-7 ori pe saptamana, au note mai mari fata de cei care nu mananca impreuna cu familia.
- Descoperiri culinare surprinzatoare
In timpul cinei in familie, cei mici pot explora combinatii de arome, texturi si gusturi complet noi. Si pot fi astfel educati sa aprecieze diferite alimente sanatoase pe care le-ar refuza in alte circumstante.
- Mai putin stres, mai multa fericire
Un alt studiu la care au participat 5.000 de adolescenti a aratat ca atunci cand acestia mananca in mod regulat alaturi de parinti, sunt sanse mai mari sa se dezvolte armonios din punct de vedere psihic, sa fie mai civilizati si mai sociabili. Dar, efectele cinei nu se limiteaza doar la cei mici - mamele care iau cine regulate in familie sunt mai putin stresate si mult mai fericite.
- Un control mai bun al portiilor
Felurile de mancare din restaurante au cu pana la 60% mai multe calorii fata de cele pregatite acasa. Iar portiile din restaurante incep sa se mareasca - in ideea in care clientii se vor obisnui sa manance tot mai mult si sa revina tot mai des in localurile respective.
- Cina in familie = copii mai sanatosi
Cand toti membrii familiei mananca impreuna, sansele copiilor de a avea probleme cu greutatea sunt foarte mici. Acest lucru se intampla deoarece ei consuma in mod regulat mancare bine si sanatos preparata si iau parte si felul in care este gatita, invatand astfel sa se hraneasca corect, scriu cei de la healthland.time.com
- Un mod sigur de a scapa de stresul zilelor lungi si obositoare
Daca aveti un loc de munca foarte solicitant, clipele petrecute alaturi de familie pentru masa de seara va vor ajuta sa va relaxati. In 2008, cercetatorii de la Universitatea Brigham Young au realizat un studiu la care au participat angajatii IBM. Astfel, au constatat ca toti cei care luau regulat cina in familie, considerau acest moment al zilei ca pe ceva foarte relaxant, placut si ideal dupa orele grele de munca.
- Beneficii financiare
Potrivit unui studiu al Biroului de Statistica al Fortei de Munca din SUA, cei care au obiceiul de a manca des in oras, cheltuiesc dublu fata de cei care aleg sa isi gateasca singuri in bucataria lor.