Fotografiile fac mai mult decat 1000 de cuvinte. Lucru devenit evident, moment in care ne indreptam catre un grup de fotografii care au facut mul mai mult decat atat. Au reusit sa lase o amprenta in societate, au reusit sa modifice idei si mentalitati prin ideile transante pe care le releva.

Fotografiile fac mai mult decat 1000 de cuvinte. Lucru devenit evident, moment in care ne indreptam catre un grup de fotografii care au facut mult mai mult decat atat. Au reusit sa lase o amprenta in societate, au reusit sa modifice idei si mentalitati prin mesajele transante pe care le releva.

13 fotografii care au schimbat lumea

1. Fotografia care a ridicat mizele fotojurnalistice: "Omaha Beach, Normandy, France", Robert Capa, 1944.

Fotograful Robert Capa obisnuia sa spuna ca "daca pozele tale nu sunt sufient de bune, nu esti suficient de aproape". Cuvinte care ii caracterizeaza toate imaginile surprinse in data de 06.06.1944, cand a aterizat in primul rand al infanteriei la Omah Beach. Surprins de focul inamic, Capa s-a stercurat folosindu-se de orice camuflaj, oricat de mic, a realizat fotografiile, dupa care, cu greu, s-a retras. Din pacate insa pentru riscul pe care si l-a asumat, din cele patru filme pe care acesta reusise sa le foloseasca, numai 11 fotografii au putut fi salvate dupa ce un asistent s-a grabit sa le developeze, arzand diapozitivele.


13 fotografii care au schimbat lumea

2. Fotografia care a dat o fata marii crize care a precedat al 2-lea Razboi Mondial (Great Depresion): "Migrant Mother", Dorothea Lange, 1936.

Florence Owens Thomson este "fata" marii crize economice, multumita legendarei fotografe Dorothea Lange. Imaginea este surprinsa de acesta in timpul vizitei sale in California, pe campul culegatorilor de mazare in februarie 1936, surprinzand imaginea unei natiuni marete intr-o perioada de disperare. Si pentru a accentua dramatismul, si povestea doamnei Thomson este pe atat de trista precum portretul sau. Mama a sapte copii, vaduva dupa ce sotul sau a murit de tuberculoza, aceasta se aciuase pe langa o ferma din Nipomo, si isi sustinea familia cu pasarile pe care copiii sai reuseau sa le omoare si cu legumele luate de pe campul din apropiere.


13 fotografii care au schimbat lumea

3. Fotografia care a adus campul de lupta acasa: "Federal Dead on the Battle of First Day, Gettysburg, Pennsylvania", Mathew Brady, 1863.

Mathew Brady a fost cunoscut pentru portretele pe care reusea sa le surprinda, cum ar fi Abraham Lincoln si Robert E Lee si nu parea a fi genul de om care ar deveni primul fotograf de razboi din lume. Cu toate astea, acesta a afirmat ca a simtit ca trebuie sa isi indeplineasca aceasta dorinta, motiv pentru care a imbracat uniforma Armatei Federale si a plecat la lupta inarmat cu aparatul sau foto. In perioada pe care acesta a petrecut-o pe front, Brady impreuna cu asistentii sai a reusit sa realizeze peste 7000 de fotografii, un numar ce devine cu atat mai impresionant cu cat mentionam ca pe vremea aceea, pentru a realiza o singura imagine aveai nevoie de o caruta trasa de un cal, plina cu echipament greoi si chimicale toxice.



13 fotografii care au schimbat lumea

4. Fotografia care a sfarsit razboiul o data cu viata unui om: "Murder of a Vietcong by Saigon Police Chief", Eddie Adams, 1968.

Eddie Adams scria ca "Fotografia este inca cea mai puternica arma din lume". Atitudinea aceasta i-a dat posibilitatea fotografului de a castiga un premiu Pulizer in anul 1969, reusind sa schimbe atitudinea americanilor asupra razboiului din Vietnam. Cu toate ca impactul politic pe care l-a avut fotografia a fost imens, situatia reala nu era chiar atat de dramatica, intrucat cel executat era un capitan al unei "grupari razbunatoare" care executase in aceeasi zi, zeci de cetateni nevinovati.


13 fotografii care au schimbat lumea

5. Fotografia care nu este atat de romantica precum pare: "V-J Day, Times Square, 1945", a.k.a. "The Kiss", Alfred Eisenstaedt, 1945.

Era 14 august 1945, ziua in care S.U.A. declarase ca Japonia s-a predat, lucru ce simboliza terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial. In ziua respectiva, printre masele de oameni ce sarbatoreau evenimentul, se afla si unul dintre cei mai talentati fotojurnalisti ai secolului 20, imigrantul german, Alfred Eisenstaedt. Acesta a surprins un marinar ce alerga pe strada, apucand fiecare fata din zona. Acesta a afirmat ca nu a contat fie ca era o bunicuta, grasuta, slaba, batrana, nu a facut diferenta.


13 fotografii care au schimbat lumea

6. Fotografia care a distrus o industrie: "Hindenburg", Murray Becker, 1937.

Explozia de pe 6 mai 1937 a lui Hindenburg a castigat de departe onoarea de a fi catalogata drept dezastrul chintesenta al secolului 20. Cu toate acestea, doar aparentele sunt cele care i-au oferit posibilitatea de a detine aceasta distinctie, tinand cont ca din cei 97 de pasageri care se aflau la bord, 62 au supravietuit.


13 fotografii care au schimbat lumea

7. Fotografia care a salvat planeta: "The Tetons - Snake River", Ansel Adams, 1942.

Unii afirma ca fotografia poate fi impartita pe doua ere: inainte de Adams si dupa Adams. Pentru a oferi un exemplu concret, mentionam ca fotografia de inainte de Adams nu era considerata ca fiind o forma de arta. Fotografii incercau sa trasnforme pozele in forme mai artistice, dandu-le un aspect de tablou, supunand expunerile unor manipulari exterme diverse. Ansel Adams a reusit sa ii scape pe fotografii din toata lumea sa scape de aceste complexe, predicand valoarea puritatii fotografice. Tot pentru a sublinia calitatile acestuia, mentionam ca prin pozele sale, a putut castiga la Washington procesul pentru a transforma Kings Canyon din California in parc national.



13 fotografii care au schimbat lumea

8. Fotografia care l-a mentinut pe Che Guevara in viata: "The Corpse of Che Guevara", Freddy Alborta, 1967.

In eforturile sale de a incita revolutia printre saracii si asupritii din Bolivia, Che Guevara a fost capturat de armata nationala, pregatita si echipata de armata S.U.A. si CIA. Acestia l-au executat, iar inainte de a-l inmormanta intr-un mormant secret, au organizat o sedinta foto strategica, incercand sa dovedeasca lumii ca acesta este mort, in sepranta ca miscarile politice se vor disipa odata cu disparitia lui. Anticipand acuzele ca imaginile ar fi trucate, acestia i-au taiat mainile si le-au conservat in formaldehida.


13 fotografii care au schimbat lumea

9. Fotografia care i-a permis geniului sa aiba un simt al umorului: "Einstein with his Tongue Out", Arthur Sasse, 1951.

Asa cum Einstein a schimbat istoria prin contributiile sale in fizica nucleara si mecanica cuantica, asa si aceasta imagine a schimbat modul in care istoria l-a privit pe Einstein. Umanizand un om care este cunoscut pentru inteligenta sa, imaginea ii atribuie un adjectiv mai mult decat geniu, geniu trasnit.


13 fotografii care au schimbat lumea

10. Fotografia care a transformat irealul in real: "Dali Atomicus", Philippe Halsman, 1948.

Philippe Halsman este probabil singurul fotograf care si-a facut o cariera din fotografierea oamenilor in timp ce sar. A fost nevoie de 6 ore, 28 de sarituri si o camera plina de asistenti ce aruncau pisici nervoase si galeti de apa in sus pentru a realiza expunerea perfecta.

13 fotografii care au schimbat lumea

11. Fotografia care a mintit: "Loch Ness Monster" a.k.a. "The Surgeon's Photo", Isa Wetherell, 1934.

Imaginea a reprezentat de-a lungul timpului un motiv pentru alimentarea unor speculatii frenetice, unor cercetari subacvatice costisitoare si a unei industrii turistice locale ce a adus venituri de milioane de dolari in fiecare an. Frenezia insa aproape ca a luat sfarsit in 1994 cand Christian Spurling a recunoscut ca a trucat poza.


13 fotografii care au schimbat lumea

12. Fotografia care aproape ca nu a fost: "Gandhi at his Spinning Wheel", Margaret Bourke-White, 1946.

Protretul definitor al unueia dintre cele mai influente figuri ale secolului 20, aproape ca nu a fost, datorita cererilor stricte ale lui Mathama. Datorita faptului ca Margaret Bourke-White urma sa-l fotografieze pe Gandhi la roata de tors, aceasta a fost obligata sa invete sa o foloseasca inainte. De asemenea, a fost obligata sa foloseasca doar trei becuri pentru blitz, si ca o completare de efect, vremea i-a pus in permanenta probleme, defectandu-i echipamentul.


13 fotografii care au schimbat lumea

13. Fotografia care a previzionat viitorul "Le Violon d'Ingres", May Ray, 1924.

Inainte Photoshopului a fost May Ray, un fotograf ce nu se satura sa experimenteze. "Le Violon d'Ingres" este probabil cea mai cunoscuta fotografie a artistului, ce face legatura vizuala dintre corpul unei femei cu corpul unei violine, ajutata de desenele gaurilor-f desenate pe spatele modelului.

Via neatorama.com